2024-05-16
Close

Svalner Atlas Group
– The new premier advisory group

Svalner, Atlas and Alder are joining forces forming the new premier advisory group – Svalner Atlas Group.

The Group has more than 260+ skilled professionals operating from Stockholm, Amsterdam, Helsinki, Gothenburg and Turku offices. This newly formed powerhouse will become a leading independent advisory group in the Nordics and Benelux.

Together we are the go-to destination for top-tier advisory in tax, transaction services and related services. Join us on this venture, as we set new standards in advisory excellence.

arrow-down

Vision

Our vision is to be the first choice for clients seeking high-end advisory in tax, transaction services and related services.

Skatteverkets promemoria (Dnr 8-2647698): Stadigvarande vistelse – en definition

Internationell individbeskattning

Fysiska personer är antingen begränsat eller obegränsat skattskyldiga i Sverige. Det finns idag tre sätt på vilka en fysisk person kan bli obegränsat skattskyldig. Så kan ske genom bosättning i Sverige, genom stadigvarande vistelse i landet eller genom tidigare bosättning i Sverige och bibehållen väsentlig anknytning. I vissa fall är bedömningen om obegränsad skattskyldighet relativt okomplicerad men i andra fall kan bedömningen vara svår där flera faktorer spelar in och slutsatsen måste göras utifrån en helhetsbedömning. Särskilt begreppet stadigvarande vistelse väcker i många fall huvudbry, trots, eller delvis på grund av, att praxis på området är mycket omfattande. Det är därför glädjande att Skatteverket har lagt fram ett förslag om att införa en definition av detta begrepp i svensk skattelagstiftning.

 

Stadigvarande vistelse i dess nuvarande form

Det anges i 3:3 p. 2 Inkomstskattelagen (1999:1229) att en fysisk person är obegränsat skattskyldig om han eller hon stadigvarande vistas i Sverige. Vad som gör en vistelse i Sverige stadigvarande framgår inte av dagens lagtext då begreppet inte finns definierat i Inkomstskattelagen eller i annan skatterättslig lagstiftning. I praxis har begreppet kommit att innebära en sammanhängande vistelse i Sverige om sex månader eller mer. Även kortare vistelser har i praxis ansetts tillräckliga för obegränsad skattskyldighet då det funnits en regelbundenhet och ett mönster i vistelserna i Sverige. På så vis kan personer som vistas återkommande i Sverige, utan att någonsin vistas sex månader eller mer i landet, ändå bli obegränsat skattskyldiga. Så kallade tillfälliga avbrott till Sverigevistelsen tas inte i beaktning. Det innebär att tid för vistelse i utlandet under vissa förutsättningar inte räknas av från vistelsetiden i Sverige. Till en stadigvarande vistelse räknas dessutom endast dagar då dygnsvilan spenderas i Sverige, därför blir inte exempelvis dagspendlare obegränsat skattskyldiga även om de spenderar sex månader eller mer i Sverige.

Det finns idag en stor mängd praxis som behandlar innebörden av stadigvarande vistelse. Den praxis som finns är dock många gånger svår att tillämpa, detta eftersom varje enskilt fall innehåller unika omständigheter. Skatteverket beskriver problemet som att omständigheterna i enskilda fall kan variera i det närmast oändliga. Bedömningen huruvida en person ska anses obegränsat skattskyldig vid återkommande vistelser i Sverige är därför många gånger svår trots omfattande praxis. Detta medför att förutsebarheten för den enskilde individen blir lidande.

 

Skatteverkets föreslagna definition

Det är den bristande förutsebarheten och svårigheterna att tillämpa praxis som Skatteverket menar motiverar en legal definition av begreppet. Skatteverket föreslår därför att begreppet stadigvarande vistelse ska innebära en vistelse som under ett kalenderår överstiger 160 dagar, eller som överstiger 120 dagar om antalet vistelsedagar även under det närmast föregående kalenderåret översteg 120 dagar. Om förutsättningarna för stadigvarande vistelse uppfylls under ett kalenderår ska vistelsen som huvudregel anses stadigvarande från och med den första vistelsedagen till och med den sista vistelsedagen under året. Precis som gäller idag föreslår Skatteverket att endast dagar i Sverige som är förenade med dygnsvila ska beaktas. Enligt förslaget ska tillfälliga avbrott inte längre räknas. Skatteverket föreslår att den nya definitionen ska finnas i en ny bestämmelse i Inkomstskattelagen. Lagändringen föreslås träda i kraft 1 januari 2025.

 

Svalners kommentar

En enkel och tydlig definition av begreppet stadigvarande vistelse skulle bli ett välkommet tillskott till den svenska skattelagstiftningen. Den nuvarande situationen är en mix av svåröverskådlig praxis och förarbetskommentarer, varför bedömningarna ofta blir komplicerade. Eftersom obegränsad skattskyldighet i Sverige i de flesta fall medför stora konsekvenser för den enskilde individen, eventuella arbetsgivare, myndigheter m.fl. delar Svalner Skatteverkets uppfattning att behov finns av en förändring. Den föreslagna ändringen skulle sannolikt innebära ökad förutsebarhet och Svalner välkomnar därför en legal definition av begreppet.

Samtidigt ser Svalner att rättsläget förändras till följd av det faktum att obegränsad skattskyldighet föreslås inträda redan efter 160 dagar. Skatteverket menar att den lägre gränsen motiveras av att endast faktiska vistelsedagar nu ska räknas och att ingen hänsyn kommer tas till tillfälliga avbrott. Den lägre gränsen återspeglar dock inte den praxis som finns på området och får resultatet att personer som vistas i Sverige under sammanhängande perioder snabbare kommer bli obegränsat skattskyldiga. Den lägre gränsen förefaller även låg vid en jämförelse med flera av Sveriges grannländer och andra jämförbara länder. Det kan därför finnas skäl att öka gränserna något för att bättre harmonisera vår lagstiftning med våra grannar.

Svalner följer denna process med stort intresse.

 

Om du har några frågor rörande skattskyldighet i Sverige och vistelsemönster här är du välkommen att höra av dig till vårt team som arbetar med internationell individbeskattning:

Erik Nilsson
Fredrik Malmvik
Arvid Rheborg