Skatterättsnämnden – Avdragsförbud hindrar inte omsättning som fördelningsgrund
Svalner har varit ombud i ett avgörande hos Skatterättsnämnden i vilket nämnden har avgjort att den som bedriver blandad verksamhet, även inbegripande upplåtelse av bostäder, har rätt att använda omsättning för att beräkna momsavdrag. Avgörandet får effekt vid inköp som är hänförliga till både momspliktig och momsfri verksamhet, s.k. gemensamma kostnader.
Bakgrund
Av den svenska momslagen följer att ingående moms för gemensamma kostnader ska fördelas enligt ”skälig grund”. Svalner har tidigare redogjort för att Högsta förvaltningsdomstolen (”HFD”) i HFD 2023 ref. 45 har konstaterat att den svenska momslagens reglering om skälig grund inte uppfyller de krav på tydlighet, precision och klarhet som krävs vid införlivande av EU-direktiv i nationell rätt, läs mer här. HFD:s dom innebar att ett företag inte kan vägras rätten att använda en omsättningsbaserad metod vid bestämmande av avdragsrätten för gemensamma kostnader.
Efter HFD 2023 ref. 45 publicerade Skatteverket ett ställningstagande av vilket det framgick att Skatteverket ansåg att domen inte var tillämplig i de fall verksamheten träffades av ett avdragsförbud, t.ex. avdragsförbudet för stadigvarande bostad.
Skatterättsnämndens bedömning
Frågan som var föremål för prövning av Skatterättsnämnden var om ett fastighetsbolag som träffas av avdragsförbudet för stadigvarande bostad, kan tillämpa omsättning som fördelningsgrund med direkt effekt i enlighet med HFD 2023 ref. 45.
Skatterättsnämnden konstaterade att bestämmelsen om skälig grund inte anger några konkreta metoder för proportionering av ingående moms mellan olika verksamheter och att bestämmelsen därigenom inte uppfyller kraven på införlivande av mervärdesskattedirektivets bestämmelser. Skatterättsnämnden fann därmed att fastighetsbolaget kan åberopa direkt effekt och tillämpa direktivets omsättningsmetod som fördelningsnyckel vid bestämmande av andelen avdragsgill ingående moms för gemensamma kostnader.
Svalners kommentar
Avgörandet från Skatterättsnämnden innebär goda nyheter. Rätten att tillämpa huvudregeln i EU:s momsdirektiv kan innebära utökade möjligheter till avdrag för ingående moms, både för historiska perioder (sex år bakåt i tiden) och för framtiden. Avgörandet i Skatterättsnämnden avser visserligen avdragsförbudet för stadigvarande bostad specifikt, men kan också tolkas som att avdragsförbud överlag inte ska hindra en tillämpning av omsättning som fördelningsgrund.
Givet Skatteverkets inställning utgår vi från att Skatteverket kommer att överklaga avgörandet till HFD för slutlig prövning. Under hela år 2024 är det dock möjligt att yrka ytterligare avdrag för ingående moms på kostnader som uppkommit år 2018 eller senare. Vi rekommenderar att alla bolag med blandad verksamhet ser över om avgörandet från SRN kan innebära en möjlighet till ytterligare avdrag, särskilt för år 2018.
För mer information kontakta:
Mobil: +46 70 220 89 02
E-post: emil.virhammar@svalner.se
Mobil: +46 70 604 64 52
E-post: martina.fagerstrom@svalner.se
Mobil: +46 70 964 13 54
E-post: linus.hubinette@svalner.se
Mobil: +46 70 925 48 76
E-post: johan.wessel@svalner.se