2024-05-16
Close

Svalner Atlas Group
– The new premier advisory group

Svalner, Atlas and Alder are joining forces forming the new premier advisory group – Svalner Atlas Group.

The Group has more than 260+ skilled professionals operating from Stockholm, Amsterdam, Helsinki, Gothenburg and Turku offices. This newly formed powerhouse will become a leading independent advisory group in the Nordics and Benelux.

Together we are the go-to destination for top-tier advisory in tax, transaction services and related services. Join us on this venture, as we set new standards in advisory excellence.

arrow-down

Vision

Our vision is to be the first choice for clients seeking high-end advisory in tax, transaction services and related services.

Praktisk information inför årets deklaration

Ägarledda företag

Deklarationssäsongen för beskattningsåret 2024 är i gång och för dig som privatperson börjar det bli dags att deklarera de inkomster och utgifter du haft under 2024. Är du dessutom delägare i ett fåmansföretag finns en hel del ytterligare regler och blanketter att beakta. Vi har nedan listat vissa delar som det kan vara lite extra viktiga att tänka över.

Särskilda regler för delägare i fåmansföretag

Blankett K10
Förenklat kan sägas att om du som delägare eller någon till dig närstående, under de fem senaste åren har varit aktiv i ett fåmansföretag, i vilket du äger andelar, innehar du s.k. kvalificerade andelar. Det innebär att utdelning och kapitalvinst beskattas enligt de s.k. 3:12-reglerna och redovisas på blankett K10 som ska lämnas som en bilaga till inkomstdeklarationen. På K10-blanketten beräknas även ditt gränsbelopp, som avgör hur stor del av en erhållen utdelning eller kapitalvinst som beskattas med 20 % skatt. Belopp över gränsbeloppet beskattas som inkomst av tjänst med en skattesats om mellan 30 % – ca 52 %, upp till en viss nivå och därefter som kapital med en skattesats om 30 %.

Gränsbeloppet kan beräknas genom antingen förenklingsregeln eller huvudregeln.

  • förenklingsregeln är en schablonregel som baseras på 2,75 inkomstbasbelopp och för 2024 uppgår till 204 325 kr beräknat på samtliga andelar i företaget. Notera att förenklingsregeln endast kan nyttjas i ett fåmansföretag per år.
  • huvudregeln är normalt mer komplex men kan medföra ett högre gränsbelopp för den som äger minst 4 % av kapitalet i bolaget och uppfyller lönekravet (dvs. själv har tagit ut lön till ett visst lägsta belopp). Om så, kan gränsbeloppet beräknas utifrån ägarandel på hälften av bolagets kontanta bruttolöner från året före beskattningsåret (2023). Till denna summa adderas sedan ca 11 % av delägarens anskaffningsvärde för aktierna. I löneintensiva företag är således huvudregeln normalt mer fördelaktig.

Blankett K10 ska alltid lämnas till din inkomstdeklaration men det är särskilt viktigt om du har mottagit utdelning eller avyttrat aktier i bolaget under det aktuella inkomståret (2024). Ditt gränsbelopp ska således alltid räknas fram och en K10-blankett lämnas eftersom de uppgifter som lämnas (bl.a. årets gränsbelopp) kommer att få betydelse för framtida utdelningar och avyttringar. Gränsbelopp som inte nyttjas ett år förs vidare till kommande år och räknas årligen upp med en viss procentsats.

Blankett K12
Om varken du som delägare eller någon till dig närstående, aldrig eller under de fem senaste åren, har varit aktiv i det fåmansföretag i vilket du äger andelar, är det möjligt att du innehar s.k. okvalificerade andelar. På okvalificerade andelar gäller inte de särskilda skattereglerna gällande en fördelning av beskattningen i inkomstslaget kapital respektive tjänst, i stället beskattas all utdelning och kapitalvinst med en rak skatt om 25 %. Utdelning eller avyttring av aktier på okvalificerade andelar redovisas på blankett K12. Eftersom inget gränsbelopp beräknas behöver en K12-blankett endast lämnas in de år då utdelning erhållits eller avyttring skett.

Vidare kan det vara aktuellt att använda blankett K12 om den s.k. utomståenderegeln är tillämplig.

Blankett K4
Om du har sålt eller löst in värdepapper (såsom noterade aktier, fonder eller obligationer) ska du vanligtvis fylla i och bifoga blankett K4 till inkomstdeklarationen.

Kapitalvinster beskattas med 30 %. Kapitalförluster får normalt dras av med 70 % alternativt, under vissa förutsättningar, kvittas fullt ut mot andra kapitalvinster. Vinsten eller förlusten beräknas till skillnaden mellan anskaffningsvärdet (vad du betalade vid köp) och försäljningspriset efter avdrag för eventuella försäljningsutgifter. Banken lämnar normalt uppgift om vad du fått i ersättning (efter avdrag för courtage), men det är du själv som ansvarar för att redovisa korrekt försäljningen på K4-blanketten.

Notera att du för utländska transaktioner som inte sker genom bank i Sverige själv kommer behöva fylla i dessa uppgifter i din deklaration. Detta då kontrolluppgifter om sådana transaktioner normalt sett inte automatiskt lämnas till Skatteverket och därför inte kommer att framgå av din förtryckta deklaration.

Investeringssparkonto
Om du har ett investeringssparkonto (”ISK”) och sparar i aktier och fonder, betalar du en årlig schablonskatt på värdet av sparandet. En schablonintäkt på ISK-konto rapporteras till Skatteverket av din bank och ska normalt framgå av den förtryckta deklarationen. Någon särskild hantering i deklarationen behöver således i regel inte göras.

Det ska dock noteras att om värdepapper överförs från en vanlig depå till ett ISK ska det deklareras som en avyttring, dvs. som en kapitalvinst eller kapitalförlust. Motsvarande gäller om värdepapper överförs från en vanlig depå till en kapitalförsäkring.

Extra inbetalning till skattekontot för att undvika kostnadsränta
Om du tror att din kvarvarande skatt att betala för inkomståret 2024 kommer att överstiga 30 000 kr (t.ex. om avyttrat aktier eller erhållit en större utdelning) är det bra att göra en fyllnadsinbetalning till Skatteverket så snart som möjligt. Från och med den 12 februari 2025 utgår nämligen en kostnadsränta med 2,5 % på kvarskatt som överstiger 30 000 kr.

Värt att notera är att det omvänt löper en intäktsränta (1,125 %) för de fall det finns ett överskott på skattekontot.

Vid osäkerhet – bilägg ett öppet yrkande för att undvika skattetillägg
Att deklarera kan vara komplicerat, särskilt för dig som är delägare i ett fåmansföretag. Om du är osäker på hur en inkomst ska redovisas eller om ett avdrag får göras kan du lämna ett s.k. öppet yrkande i samband med inlämnandet av deklarationen. Om yrkandet är korrekt utformat och innehåller relevant information reduceras risken för skattetillägg (skattetillägg kan tas ut med 40 % av det justerade beloppet) för de fall Skatteverket skulle göra en annan bedömning än det som redovisats i deklarationen.

Vi rekommenderar att du alltid anlitar en skatteexpert innan du upprättar och lämnar in ett öppet yrkande.

Skatteverkets särskilda granskning för inkomståret 2024
Skatteverket genomför varje år en särskild kontroll av vissa områden. För inkomståret 2024 kommer Skatteverket särskilt granska:

  • Reseavdrag t.ex. avdrag för resor till och från arbetet
  • Uthyrning och försäljning av tjänster via plattformsföretagt.ex. uthyrning via Airbnb eller försäljning via Sellpy

Viktiga datum för din privata deklaration 2025

  • 2 maj 2025Sista ordinarie dag att lämna in din deklaration
  • 5 majSista dagen att göra en extra inbetalning till skattekontot för att undvika kostnadsränta på kvarskatt som understiger 30 000 kr
  • 16 juni 2025Sista dag att lämna in din deklaration om du omfattas av byråanstånd
  • Sista dagen att betala kvarskatt är 90 dagar efter erhållet slutskattebesked

Att deklarera som delägare i ett fåmansföretag kräver som sagt extra koll på regelverket. Genom att deklarera korrekt kan du optimera din skattesituation och undvika onödiga kostnader. Hör av dig till oss om du har frågor avseende deklarationen eller vill ha hjälp med upprättandet av din deklaration.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta: 

Gustav Lindsö
Sarah Edvardsson
Annamalin Norrsén