2024-05-16
Close

Svalner Atlas Group
– The new premier advisory group

Svalner, Atlas and Alder are joining forces forming the new premier advisory group – Svalner Atlas Group.

The Group has more than 260+ skilled professionals operating from Stockholm, Amsterdam, Helsinki, Gothenburg and Turku offices. This newly formed powerhouse will become a leading independent advisory group in the Nordics and Benelux.

Together we are the go-to destination for top-tier advisory in tax, transaction services and related services. Join us on this venture, as we set new standards in advisory excellence.

arrow-down

Vision

Our vision is to be the first choice for clients seeking high-end advisory in tax, transaction services and related services.

Kinas senaste svar på internationella handelshinder: Konsekvenser för företag etablerade i EU

Tull

Introduktion och översikt
Den senaste tidens rapportering om hot om nya tullar och handelshinder har i stor utsträckning haft ett USA fokus. Det är rimligt eftersom USA är Sveriges största exportmarknad och tredje största handelspartner.

Den kinesiska aspekten har dock hamnat i skymundan. Handeln med Kina är viktig för svenska företag och bedöms öka i betydelse i framtiden. Med detta inlägg får tullgruppen på Svalner Atlas Group bidra med några insikter om Kina handeln.

Kina har nyligen infört en rad handelspolitiska åtgärder som svar på internationella handelshinder, som t.ex. USA:s beslut att ta ut 20 % tull på kinesiska varor.

Åtgärderna riktas i första hand mot USA, men kan få betydande konsekvenser för företag etablerade i EU som är involverade i internationell handel.

Av särskilt intresse för företag etablerade i EU som exporterar till Kina är följande:

• Kinas handelspolitiska åtgärder mot EU kommer sannolikt att följa samma mönster som för de som införts för amerikanska varor och få liknande negativa effekter.
• Den nyligen antagna kinesiska lagstiftningen liknar EU:s lagstiftning gällande hantering av antidumpnings-, antisubventions- och skyddsåtgärder, inklusive utredningar av kringgående.
• Utökad granskning kräver noggrannare dokumentation och efterlevnad för att undvika högre tullar. Stärkta exportrutiner med stödjande dokumentation är därför påkallat.

En ny tullagstiftning
Sedan december förra året har två viktiga förändringar skett:

1. Omvänd bevisbörda vid antidumpning

Importörer ska vid förfrågan kunna bevisa att deras varor inte kommer från länder som omfattas av kinesiska åtgärder. Om den tullskyldige inte kan bevisa detta eller på annat sätt övertyga kinesiska tullmyndigheter om att uppgiften är korrekt, riskeras högre tull. Det innebär att EU företag som exporterar till Kina måste arbeta med att dokumentera och säkra bevisning om varors ursprung, vilket ställer krav på administrativa processer.

2. Åtgärder mot kringgående

Många företag har affärsmässigt betingande internationella varukedjor som inkluderar Kina. Bearbetning har i Kina har varit oreglerad tidigare. Den nya kinesiska tullagen reglerar dock särskilt bearbetning och importer med beaktande av varors tullrättsliga ursprung utifrån ett antidumpingregelverk. Tidigare praxis begränsade även tullmyndigheternas åtgärder till justeringar av varors ursprung. Den nya regleringen utökar omfattningen, genom utökade befogenheter för både tullmyndigheter och andra statliga organ (såsom kinesiska handelsministeriet) att inleda utredningar och granska försök till kringgående av tullregelverket. Vad som tidigare utgjort ett tillåtligt förfarande kan därför genom den nya regleringen vara otillåtligt. Det är därför rekommenderat att se över sina internationella varukedjor med kinesiska beröringspunkter.

Slutsats och reflektioner
Kinas handelsåtgärder ger uttryck för en strategisk vilja att skydda egna intressen i en tid av globala handelsspänningar. Genom både ny lagstiftning och praktisk tillämpning visar Kina att landet är redo att vidta handelspolitiska åtgärder och svara på handelshinder.

Analyser av marknadsmönster efter Kinas motåtgärder mot första Trump-administrationens tullar visar en tydlig trend av minskat importberoende av amerikanska varor till Kina och en omfördelning till handel från andra importländer än USA.

De metoder och lagar som införts – särskilt avseende kringgående – påminner till stor del om dem som antagits av EU.

Kinas åtgärder är anpassade för att minimera negativa effekter på den inhemska kinesiska marknaden. De är således avpassade för att motsvara omfattningen av de tullar som påförs kinesiska varor och för att träffa varor med så få bieffekter på kinesiska företag och konsumenter som möjligt.

Även om de åtgärder som hittills vidtagits har främst varit ett svar på amerikanska åtgärder ger de en tydlig indikation på hur Kina kan komma att reagera på eventuella framtida handelshinder från EU mot Kina. Ett exempel i detta avseende var Kinas åtgärder hösten 2024 mot specifika konjakprodukter från Frankrike, som åtgärd mot Frankrikes engagemang för EU:s utökade tullar på kinesiska elfordon.

För ytterligare information, vänligen kontakta tullteamet på Svalner Atlas Group.

Ulrika Grefberg
Milad Samadi
Alva Brenner