HFD: Ett företag med blandad verksamhet kan alltid använda omsättning för att beräkna dess momsavdrag
Högsta förvaltningsdomstolen (”HFD”) har nyligen avgjort att företag med blandad verksamhet alltid har rätt att använda omsättning för att beräkna momsavdrag. Domen underkänner den svenska momslagen och visar att huvudregeln i EU:s momsdirektiv kan tillämpas med direkt effekt. Denna utveckling har betydande konsekvenser för alla företag som bedriver blandad verksamhet, inklusive finansiell verksamhet, fastighetsbolag samt verksamheter inom vård, skola och omsorg. Läs vidare för att förstå hur detta kan påverka din verksamhet och vilka åtgärder du kan behöva vidta.
Bakgrund
Bolaget i fråga bedrev både momspliktig och momsfri verksamhet. Den momspliktiga verksamheten avsåg leasing (dvs. leasingavgifter och försäljning av leasingbilar) respektive lagerfinansiering (dvs. avgifter och försäljning av lagerbilar till bilhandlare). Den momsfria verksamheten avsåg tillhandahållande av kredit.
Bolaget yrkade avdrag enligt en omsättningsbaserad metod. I beräkningen inkluderades skattepliktig omsättning hänförlig till försäljning av leasingbilar samt försäljning av lagerbilar till bilhandlare.
Skatteverket nekade Bolaget att använda omsättning då de ansåg att beräkningen gav ett missvisande resultat, givet att omsättningen från försäljning av bilarna inte stod i proportion till bolagets resursförbrukning för dessa transaktioner.
HFD:s bedömning
HFD underströk att avdrag efter omsättning utgör en huvudregel enligt EU:s momsdirektiv samt att det är tillåtet för medlemsstaterna att införa regler om alternativa fördelningsmetoder.
I ljuset av detta konstaterade HFD att den svenska momslagens reglering som enbart anger att avdrag ska göras enligt ”skälig grund” inte uppfyller de krav på tydlighet, precision och klarhet som EU-domstolens praxis kräver vad gäller införlivande av EU-direktiv i nationell rätt. HFD poängterade särskilt att den svenska bestämmelsen inte anger att omsättning är huvudregeln samt att den inte specificerar när alternativa metoder ska eller får användas.
Därefter fastställde HFD att huvudregeln i EU:s momsdirektiv har så kallad ”direkt effekt”, vilket innebär att ett företag som begär att få använda en omsättningsbaserad metod inte kan vägras detta.
Svalners kommentar
Domslutet är oväntat. Den svenska bestämmelsen om skälig grund är en central bestämmelse i den nuvarande svenska momslagen, vidare är bestämmelsen i princip oförändrad sedan EU-inträdet. Skillnaden gentemot EU:s momsdirektiv har visserligen uppmärksammats genom åren, men det har aldrig fått fullt genomslag i rättstillämpningen. En anledning till det är att HFD inte har gett prövningstillstånd till frågor avseende skälig grund. Det kan även noteras att frågan ignorerades under det nyligen genomförda lagstiftningsarbetet när en ny mervärdesskattelag utformades.
Domslutet är likväl goda nyheter. Rätten att tillämpa huvudregeln i EU:s momsdirektiv kan innebära utökade möjligheter till avdrag för ingående moms; både för historiska perioder (sex år bakåt i tiden) och för framtiden.
Detta gäller till exempel finansbolag vilka ålagts att tillämpa, eller som självmant tillämpar, alternativa fördelningsmetoder. Domen är dock inte begränsad till finansbolag utan är tillämplig på alla företag som bedriver blandad verksamhet. Ett fastighetsbolag med blandad verksamhet har exempelvis möjlighet att ompröva momsavdrag som baserats på en ytbaserad fördelningsmetod.
Vi rekommenderar att alla bolag med blandad verksamhet ser över om domen kan innebära en möjlighet till ytterligare avdrag.
Kontakta oss gärna för mer information:
Mobil: +46 70 431 26 37
E-post: mattias.fri@svalner.se
Mobil: +46 70 220 89 02
E-post: emil.virhammar@svalner.se
Mobil: +46 76 899 69 10
E-post: ulrika.grefberg@svalner.se
Mobil: +46 70 823 30 13
E-post: martin.fridh@svalner.se