Förbättrade villkor för FoU-avdrag: en sammanfattning av den nya utredningens förslag
Vad är FoU?
Reglerna om avdrag för forskning och utveckling (FoU) infördes 2014 för att främja företagens investeringar i forskning och utveckling. De nuvarande reglerna innebär att en arbetsgivare kan sätta ned arbetsgivaravgifterna på löner till personer som arbetar med FoU med 20 procent av lönen upp till ett avdragstak om 36 miljoner kronor per år och koncern. Avdraget görs som utgångspunkt i de månatliga arbetsgivardeklarationerna.
För att företag ska beviljas avdraget krävs det att ett visst antal villkor är uppfyllda. Dessa villkor har visat sig vara svåra att tolka och tillämpa, vilket bl.a. har inneburit att företag behövt lämna in omfattande underlag för att bevisa sin rätt till avdrag. Det är problematiskt eftersom vissa bolag, framförallt mindre företag, sällan dokumenterar alla omständigheter som behövs för att kunna göra avdraget. I syfte att göra reglerna mer enkla och tydliga, beslutade regeringen under 2023 att tillsätta en särskild utredare för att bl.a. granska och utvärdera FoU-avdraget. Nyligen presenterades utredningen med flertal förslag till ändringar. Reglerna föreslås att träda ikraft 1 januari 2026.
Vilka är de nya förändringarna?
Utredningen föreslår att definitionerna av FoU ska förenklas och utvidgas. Detta innebär bland annat att kravet på att arbetet ska vara både systematiskt och kvalificerat tas bort. Dessutom slopas kravet på att anställda måste arbeta minst 15 timmar i månaden med FoU. Enligt förslaget ska det räcka att man arbetat minst hälften av sin arbetstid under viss månad för att omfattas av FoU-avdraget.
Det föreslås även att kravet om att utvecklingsarbetet ska bygga på forskningsresultat ska tas bort.
Vidare föreslår utredningen att definitionen av utvecklingsarbete ska ändras. Med utvecklig ska avses arbete som har till syfte att ta fram och förbättra varor, tjänster eller produktionsprocesser genom nya lösningar på vetenskapliga eller tekniska problem. Därtill uppställs krav på att arbetet skapar ny kunskap, vilket anses uppfyllt om det genererar nya lösningar på problem. Med en ny lösning syftar utredningens förslag på något utöver vad som är allmänt tillgängligt och uppenbart för en fackman.
Det ska inte gå att begära förhandsbesked i frågor om FoU men det föreslås att Skatteverket ska ges möjlighet att samarbeta med andra myndigheter vid behov för att bedöma om ett visst arbete omfattas av FoU-reglerna.
Svalners kommentar
Utredningens förslag om att slopa och ändra svårtolkade och svårtillämpade villkor är ett viktigt steg för att både underlätta och utvidga företagens möjligheter att kvalificera sig för avdraget. Dessutom, även företag som i praktiken borde omfattas av FoU, men som av bevis- och dokumentationssvårigheter inte har lyckats styrka sin rätt till avdrag, kan förhoppningsvis komma att kvalificera sig om förslaget går igenom. Det välkomnas varmt!
Kontakta oss gärna om ni är intresserade av mer information kring FoU-reglerna eller om möjligheterna för ert företag att få FoU-avdrag.
Mobil: +46 73 525 15 51
E-post: erik.nilsson@svalner.se
Mobil: +46 70 837 02 06
E-post: nathalie.katz@svalner.se