2024-05-16
Close

Svalner Atlas Group
– The new premier advisory group

Svalner, Atlas and Alder are joining forces forming the new premier advisory group – Svalner Atlas Group.

The Group has more than 260+ skilled professionals operating from Stockholm, Amsterdam, Helsinki, Gothenburg and Turku offices. This newly formed powerhouse will become a leading independent advisory group in the Nordics and Benelux.

Together we are the go-to destination for top-tier advisory in tax, transaction services and related services. Join us on this venture, as we set new standards in advisory excellence.

arrow-down

Vision

Our vision is to be the first choice for clients seeking high-end advisory in tax, transaction services and related services.

Deklarera kryptotillgångar

Internationell individbeskattning

Årets deklarationssäsong närmar sig och från och med den 18:e mars kan du som privatperson deklarera för inkomståret 2024. Vi på Svalner har noterat att allt fler individer väljer att investera i kryptotillgångar. Samtidigt upplevs skattereglerna som komplexa eftersom de inte är anpassade för kryptotillgångar. Inför den kommande deklarationssäsongen har Skatteverket meddelat att de tittar extra noga på handel med kryptotillgångar. Om du har sålt, bytt eller betalat med kryptotillgångar under 2024 behöver du redovisa detta till Skatteverket i din deklaration. Om du har handlat med kryptotillgångar innan 2024 och inte rapporterat detta i din inkomstdeklaration rekommenderar vi att du skickar in en självrättelse.

Vad avses med kryptotillgångar?

Kryptotillgångar, eller kryptovalutor, är digitala tillgångar vars syfte är att skapa ett decentraliserat finansiellt system självständigt från exempelvis stater och banker. Till skillnad från traditionella valutor (även kallade FIAT-valutor) så påverkas inte värdet på kryptovalutor av nationella centralbanker eller nationella penningpolitiska beslut. Värdet på kryptovalutor utgörs i huvudsak på den aktuella valutans utbud och efterfrågan. När en transaktion genomförs med en kryptovaluta så registreras detta i en offentlig databas (ofta kallat blockkedja). Det finns idag tusentals kryptovalutor, till dem mest populära hör bl.a. Bitcoin, Ethereum, Litecoin och Ripple.

Hur beskattas kryptotillgångar?

Enligt svenska skatteregler klassas kryptotillgångar som tillgångar och inte som valutor. Det innebär att handel med kryptotillgångar är föremål för kapitalvinstbeskattning om 30%. Vid beräkning av eventuella kapitalvinster och kapitalförluster måste du som handlat med kryptotillgångar räkna fram ditt omkostnadsbelopp enligt genomsnittsmetoden. Metoden innebär att du lägger ihop alla anskaffningsutgifter för den kryptovaluta du köpt. Summan blir den aktuella kryptotillgångens totala omkostnadsbelopp. Det totala omkostnadsbeloppet delas sedan med totalt antal inköpta krypto etc. och då får du fram ett genomsnittligt omkostnadsbelopp för de kryptoandelar som säljs vid ett visst tillfälle. Beräkningen görs separat för kryptotillgångar av samma slag. Det innebär att man räknar omkostnadsbeloppet för exempelvis Bitcoin och Ripple var för sig. Genomsnittsmetoden är emellertid typiskt sett komplicerad att tillämpa då man handlat med en typ av tillgång återkommande utan att någonsin avyttra ens totala innehav. Det bör också noteras att schablonmetoden inte är tillämplig på handel med kryptotillgångar.

Observera att transaktioner med kryptotillgångar även kan beskattas som tjänst eller näringsverksamhet. Exempel på detta är om du får kryptotillgångar som ersättning för din anställning eller om du får kryptotillgångar som betalning i din näringsverksamhet.

När ska du deklarera kryptotillgångar?

Det är inte bara försäljning av kryptotillgångar som anses vara en beskattningsbar händelse. Som privatperson måste du också deklarera om du exempelvis bytt en kryptotillgång mot en annan eller mot en FIAT-valuta, betalat för en vara eller en tjänst med kryptotillgångar eller lånat ut kryptotillgångar.

Skatteverket har sällan tillgång till s.k. kontrolluppgifter om handel med kryptotillgångar, dvs. sådana uppgifter som ligger till grund för de inkomster som finns med i din förtryckta deklaration. Skattskyldigheten att deklarera gäller dock oavsett om Skatteverket har uppgifter om din handel sedan tidigare eller inte.

Svalners tips för att deklarera handel med kryptotillgångar

Inför den kommande deklarationssäsongen vill Svalner ge ett par handfasta tips när det kommer till att deklarera kryptotillgångar.

1.Redovisa på rätt ställe i deklarationen

Avyttringar av kryptotillgångar och andra skattepliktiga transaktioner ska deklareras på en K4-blankett. Handel med kryptotillgångar behandlas likt handel med råvaror. Detta innebär att handel med kryptotillgångar inte rapporteras under samma avsnitt som handel med exempelvis marknadsnoterade aktier. Handel med kryptotillgångar ska rapporteras under avsnitt D på blanketten. På blanketten redovisar du respektive transaktion per kryptotillgång var för sig. Notera att du inte får kvitta eventuella förluster och vinster på blanketten. Beroende på antal transaktioner kan det därför vara nödvändigt att upprätta fler än en blankett.

2.Spara allt underlag

Vi på Svalner har noterat att Skatteverket tenderar att ställa frågor om våra klienters handel med kryptotillgångar. Vid en fråga behöver du kunna uppvisa ditt omkostnadsbelopp och ditt försäljningspris. Det är således viktigt att du löpande sparar underlag som visar alla dina transaktioner, detta för att korrekt kunna beräkna dina vinster och förluster samt för att kunna besvara eventuella frågor om din handel från Skatteverket.  Detta gäller inte bara underlag från de plattformar du använt för att handla kryptotillgångar med utan även kontoutdrag från din bank vilket visar vad du en gång köpte kryptotillgången för.

3.Konvertera alla transaktioner som är skattepliktiga till SEK

Det är endast möjligt att deklarera i svenska kronor. När du deklarerar behöver alla belopp vara omräknade till svenska kronor. Tänk då på att vara konsekvent i hur du konverterar belopp till svenska kronor. Vi rekommenderar därför att du bl.a. använder samma tjänst för att hitta valutakurser. Eftersom värdet på kryptotillgångar ofta fluktuerar kraftigt över kort tid är det särskilt viktigt att den valutakurs du använder är korrekt. Som huvudregel ska valutakursen för den dag en transaktion genomfördes användas.

4.Korrigera tidigare års deklarationer

Om du har handlat med kryptotillgångar innan 2024 och inte redovisat detta rekommenderar vi att du lämnar in en självrättelse till Skatteverket. Genom att lämna in självrättelse minimerar du risken för eventuella skattetillägg.

5.Gör avdrag för och planera eventuella förluster

Kapitalvinster är skattepliktiga till 100 procent och kapitalförluster är avdragsgilla till 70 procent. Det innebär att om du har gjort förluster när du handlat med kryptotillgångar får du göra avdrag för dessa. Det kan därför vara en god idé att realisera dessa för att minska skatteeffekten av en större vinst som du gjort samma år. Glöm inte att du får göra avdrag för kostnader som du haft i samband med en avyttring. Kostnader som kan dras av är transaktionsavgifter som tillfaller handelsplattformen. Transaktionsavgiften vid köps räknas in i anskaffningsutgiften och vid försäljning dras transaktionsavgiften av från försäljningspriset.

6.Håll koll på regelverket

Vårt rättssystem är i ständig förändring för att anpassa sig efter nya tillgångar med mera. Regeringen har bland annat anslutit sig till en avsiktsförklaring om att arbeta för att genomföra OECD:s standard för rapportering och informationsutbyte för beskattningsändamål avseende kryptotillgångar (CARF). Inom EU har det också beslutats om ett direktiv gällande automatiskt informationsutbyte och rapportering av transaktioner med kryptotillgångar (DAC8). Dessa regleringars mål är att förhindra skatteundandragande och skatteflykt vid handel med kryptotillgångar. Nya regleringar och tolkningar kan påverka din skattesituation. Det är därför viktigt att följa med i utvecklingen av nya regleringar.

Utöver ovan nämnda krav finns fler aspekter att ta hänsyn till. Har du frågor kring att deklarera kryptotillgångar eller vill du göra en självrättelse av en tidigare deklaration? Svalner har gedigen erfarenhet av att deklarera handel med kryptotillgångar och kan hjälpa dig att undvika vanliga fallgropar eller påföljder. Kontakta gärna oss för mer information och rådgivning.

 

Erik Nilsson
Nathalie Katz