CBAM nu och framöver
EU-kommissionen har i februari föreslagit flera förenklingar för CBAM som träder i kraft tidigast 2026. Syftet är att effektivisera CBAM-regelverken samtidigt med bibehållna miljömål.
Centrala förändringar är:
– Importer av CBAM-varor som inte överstiger 50 ton per år undantas rapporteringsskyldighet,
– inköp av CBAM-certifikat påbörjas februari 2027 för utsläpp under 2026,
– möjlighet att göra avdrag för skatter/avgifter som betalats för koldioxidutsläpp i andra länder än ursprungslandet, och
– förenklingar vid insamling av utsläppsdata från leverantörer i tredjeland, verifiering av utsläpp, och vid redovisning till myndigheterna.
Förenklingarna med tröskelvärdet om 50 ton per år bedöms undanta 80–90 % av EU:s CBAM-pliktiga importörer samtidigt som 95–99 % av inbäddade utsläpp fortsatt kommer omfattas. Ändringarna välkomnas eftersom skyldigheterna under CBAM inneburit betydande administrativa skyldigheter för importörer och särskilt för små och medelstora företag.
Det tidigare regelverket är dock fortsatt gällande och Naturvårdsverket har inlett ett antal ärenden mot svenska CBAM-importörer som inte fullgjort sina rapporteringsskyldigheter. Värt att notera är att innan förslaget träder i kraft så kvarstår den omfattande rapporteringsskyldigheten för i princip samtliga CBAM-importörer. Kraven på regelefterlevnad är i nuläget också kvar för framtida godkännande som CBAM-importör.
Svalners team inom tull och internationell handel jobbar fortsatt med rådgivning och rapporteringsverktyget för CBAM (BAMTool.eu) för att åstadkomma kostnadseffektiv regelefterlevnad för importörer.
Ni är välkomna att kontakta oss för ytterligare information.
Mobil: +46 76 899 69 10
E-post: ulrika.grefberg@svalner.se
Mobil: +46 70 424 84 53
E-post: milad.samadi@svalner.se
Mobil: +46 70 852 88 49
E-post: elias.hellman@svalner.se